Čo sú huminové kyseliny?

Humínové kyseliny sú komplexné polymérne molekuly, ktoré vznikli milióny rokov trvajúcim biologickým a chemickým rozkladom organických látok (hlavne rastlín) za prístupu vody a vzduchu a syntetickou činnosťou mikroorganizmov. Prirodzene sa vyskytujú v pôde, bahne, rašeline, vode (oceánskej aj čerstvej) a v najväčšej koncentrácii v oxyhumolite, známom aj ako leonardit.

Vo svete existujú rôzne leonarditové bane, ale keďže huminové kyseliny sú najsilnejšie prírodné chelatačné látky so schopnosťou viazať vo svojej štruktúre ťažké kovy, sú tieto ložiská často kontaminované nadlimitnými obsahmi toxických ťažkých kovov. Takéto ložiská leonarditu nie sú vhodné len na mechanickú extrakciu humínových kyselín a na oddelenie týchto ťažkých kovov je potrebná chemická úprava.

Komplexná štruktúra a vysoká biologická aktivita humínových kyselín má preukázateľne rozsiahle priaznivé účinky na živé organizmy, a preto je ich uplatnenie rôznorodé. Môžu sa použiť ako pôdne kondicionéry , doplnky krmiva pre zvieratá alebo doplnky stravy pre ľudí. Ich schopnosť viazať ťažké kovy a toxíny v chelátových väzbách ich robí optimálnymi pre bioremediáciu prostredia.

Pri produktoch s obsahom humínových kyselín je dôležité sledovať, či sú prírodné (t. j. získané zložitým ťažobným procesom z čistých zdrojov mechanickou extrakciou) alebo technické (teda chemicky upravené, extrakciou humínových kyselín vo forme humínových solí).

Prírodné humínové kyseliny

Ako už ich názov napovedá, sú prírodné – bez akejkoľvek chemickej úpravy. Sú mechanicky extrahované z leonarditu a vykazujú prirodzenú vlastnosť, že sú nerozpustné vo vode. Vďaka svojej organickej povahe majú vysokú biologickú dostupnosť pre pôdu a živé organizmy . Zostávajú v pôde dlhší čas, počas ktorého sa ich úžitok dodáva nepretržite.  

Soli humínových kyselín

Huminové soli sa získavajú chemickou extrakciou humínových kyselín použitím silných alkalických látok, ako je hydroxid sodný, hydroxid draselný alebo čpavková voda. Výsledkom takéhoto procesu je humátová soľ, nazývaná aj ako humát sodný, humát draselný a humát amónny. Sú teda technickou (chemickou) látkou s krátkodobými účinkami a nižšou biologickou účinnosťou.

Mnoho výrobcov volí použitie humínových solí, nakoľko náklady na ich výrobu sú výrazne nižšie a ich mikrobiologická stabilita vyššia (keďže nejde o prírodnú, ale chemicky získanú látku). Zmenou prírodných humínových kyselín na humínové soli sa síce zvýši ich čistota a rozpustnosť vo vode, no zároveň sa znížia alebo takmer úplne odstránia všetky ich prirodzené pozitívne účinky.